Aby korzystać z zawartości forum należy się zarejestrować, można to zrobić TUTAJ Jeżeli po dokonaniu rejestracji użytkownik nie przedstawi się, to po upływie 7 dni od daty rejestracji Administrator może dokonać usunięcia takiego nicku (użytkownika).
Wysłany: Sob Kwi 05, 08 20:25 Zapraszam do tworzenia forumowego ABC dla adoptujących
Ponieważ dochodzi ostatnio do zupełnie niepotrzebnych nieporozumień, kłótni i oskarżeń, które z pewnością nie służą psom, pora chyba opracować zbiór podstawowych informacji dla osób, które pojawiają się na forum z zamiarem adoptowania collaka, a trafiają na zasady, których nie znają, nie rozumieją i które odbierają jako wyraz nieufności i braku wiary w ich dobre intencje.
Proponujcie, co wam przyjdzie do głowy, może wspólnymi siłami uda się z tego ułożyć zrozumiały zestaw, który pomoże chętnym na adopcję i ograniczy nieporozumienia.
Z pomysłem opracowania takiego zbioru zasad wyszedł Admin i mam nadzieję, że po jego ustaleniu Admin zgodzi się na podklejenie wątku w dziale „collie do adopcji”.
To moja propozycja:
1. Collie adoptowane za pośrednictwem forum nie są przeznaczone do budy ani kojca.
2. Adoptowany pies nie jest przeznaczony do rozrodu. Osoba adoptująca zobowiązuje się do wykastrowania zwierzęcia lub, jeśli jego ogólny stan zdrowia na to nie pozwala, do dołożenia wszelkich starań, aby uniknąć jego rozmnażania.
3. Adoptowane psy nie są przeznaczone na handel.
4. Przed podjęciem dezyzji o adopcji odpowiedzialny człowiek powinien rozważyć, czy ma dość czasu, wiedzy i pieniędzy, by zapewnić psu wlaściwą opiekę, oraz czy będzie w stanie udźwignąć obowiązki opiekuna w wypadku choroby i starości adoptowanego psa.
Dalsze informacje przeznaczone są dla osób, które akceptują punkty 1-3
5. W dziale „collie do adopcji” nie obowiązuje zasada „kto pierwszy, ten lepszy”.
O wyborze domu dla psa nie decyduje kolejność zgłoszeń. Osoba wydająca psa wybiera spośród osób chętnych do adopcji tę, która wg jej przekonania i wiedzy oferuje psu najlepsze warunki. Osoba odpowiedzialna za psa przeznaczonego do adopcji ma prawo odmówić wydania psa do domu, który z jakiegoś powodu uzna za nieodpowiedni dla danego psa, co nie znaczy, że do domu tego nie może trafić w przyszłości inny pies z forum. Osoba prowadząca adopcję może, ale nie musi tłumaczyć się ze swych decyzji – podejmuje je zawsze kierując się dobrem psa i ono, a nie oczekiwania ludzi, jest w tym dziale najważniejsze.
6. Osoba chcąca adoptować collie zgadza się na kontrolę przedadopcyjną.
Kontrola przedadopcyjna ma na celu sprawdzenie warunków, w jakich będzie przebywał pies. Osoba kontrolująca potencjalny dom może pytać o wszystko, co związane jest z przyszłymi warunkami życia psa (i tylko o to ). Pytania mogą dotyczyć takich spraw jak codzienna opieka, typ aktywności preferowanej przez adoptującego, czas, jaki pies będzie spędzał sam w domu, wyjazdy wakacyjne, doświadczenie w opiece nad psem itp.
7. Osoba chcąca adoptować psa powinna poinformować o tym, że ma dzieci, a także o posiadanych już zwierzętach. W miarę możliwości pies zostanie sprawdzony pod kątem swoich reakcji na dzieci i zwierzęta.
8. Osoba chętna do adopcji collie powinna mieć świadomość, że choć są to psy na ogół łagodne i bezproblemowe – psy z tego działu sporo w życiu przeszły i mogą, zwłaszcza w pierwszym okresie po adopcji, chorować oraz przejawiać niepożądane zachowania. Osoba taka powinna przemyśleć, czy jest na to gotowa, czy znajdzie czas i siły, aby pomóc psu wrócić do zdrowia i równowagi psychicznej. Członkowie forum dołożą ze swej strony wszelkich starań, aby służyć radą i pomocą w trudnych chwilach. O możliwych problemach poadopcyjnych przeczytać można w artykule Jacka Gałuszki :
http://www.collie.interte...opic.php?t=1703
9. Osoba adoptująca psa podpisuje umowę adopcyjną, a tym samym zgadza się na warunki stawiane przez osobę lub instytucję wydającą psa, w szczególności zaś zobowiązuje się otoczyć psa najlepszą i odpowiedzialną opieką.
Dokładną treść umowy ustala osoba wydająca psa, jest ona zbliżona do wzoru z linku http://www.dogomania.pl/f...19&postcount=74
10. Jeśli z jakiś nadzwyczajnych powodów pies musiałby być oddany, opiekun psa zobowiązany jest oddać go osobie/instytucji, od której go adoptował.
11. Choć nie jest to warunek adopcji, poadopcyjne relacje na forum będą bardzo mile widziane.
12. Powyższe zasady mogą się wydawać nieco restrykcyjne, ale godząc się na nie, osoba adoptująca collie zyskuje nieporównanie więcej
Ostatnio zmieniony przez zurdo Pią Gru 26, 08 01:15, w całości zmieniany 3 razy
Bardzo dobry pomysł.
Dla mnie liczy się też jak ktoś adoptujący kolaczka ma inne psy to jak te psy będą traktować tego adoptowanego, czy nie będą go np. gryźć lub atakować w żaden inny sposób mimo, że on będzie nastawiony przyjaźnie do nich.
_________________ Kocham Collie i inne psiaki
viola,seti
Wysłany: Sob Kwi 05, 08 22:53
Witam. Bardzo dobry pomysł i cieszę się że taki temat powstał. Kiedy logowałam się po raz pierwszy na forum z chęcią przygarnięcia collaczka, nie miałam zielonego pojęcia jak to się odbywa. Myślałam, że wybieram sobie collaczka, który mi się podoba, wsiadam w samochód i po niego jadę. Dopiero po paru rozmowach z wami, a szczególnością z przemiłą p.Martą, dowiedziałam się wszystkiego co tu w 1 poście jest napisane. Dlatego napewno posłuży on dobrą wiedzą wszystkim nowym uczestnikom forum, którzy chcą adoptować pieski, i nie zdziwią ich pytania, które są na forum zadawane.
Pozdrawiam gorąco.
Ja bym jeszcze dodala, ze gdyby z jakis powodów, ktorych nie da sie wyeliminowac, pies 'nie odpowiadal' adoptujacym, to maja bezwzgledny obowiazek oddania go do osoby wydajacej psa do adopcji, a nie do pierwszego lepszego schroniska.
Trzeba by jeszcze zamiescic tutaj wzór umowy adopcyjnej w calosci.
Pomimo tego ,że wiem że ten watek powstał po dzisiejszej aferze i w jakims stopniu te uwagi dotyczą mnie to cieszę się,że Admin wkońcu zareagował i nadał odpowiedni kierunek sprawie.
Zakładając dział "Collie do adopcji" pierwszą rzeczą jaką powinniscie byli zrobic to "Forumowy dekalog adopcyjny". Wszystko by było jasne i klarowne a osoby niedoinformowane mogłyby uzupełnic braki wiedzy tutaj a nie wdawac się w bezsensowne "dyskusje".
Jeszcze jedną przydatną rzeczą byłoby założenie "Bazarku" podobnego jak jest na DOGO...chyba,że takowy juz istnieje a ja nie dopatrzyłam..to przepraszam
Wszystkie te punkty które Marta wymieniła są identyczne jak warunki adopcji na Dogomanii i podejrzewam,że na innych forach psich też. Także niczego nowego się nie dowiedziałam...
Wysłany: Sob Kwi 05, 08 23:56
Dziewczyny APELUJę o prowadzenie kolejnej rozmowy na ten sam temat, na PW od tego jest, a nie TU!!! Marta proszę...
Marta a do punktu 5 to może jeszcze pytania: sytuacje niespodziewane jak nagła choroba psa ->co może wiązać się z dużymi kosztami, ewentualności związane z wyjazdami za granicę w celach zarobkowych - co gdyby taka okazja się nadarzyła?...a może warto zabrać konkretne pytania, które się zazwyczaj zadaje, tak aby potencjalny właściciel wiedział czego się spodziewać i nad czym się zastanowić zanim zgłosi chęć adopcji?
I jeszcze, warunkiem adopcji powinna być zgoda wszystkich członków rodziny.
Ostatnio zmieniony przez dudotrop Nie Kwi 06, 08 00:05, w całości zmieniany 1 raz
A co sądzicie o dodaniu punktu pierwszego (bo najważniejszego):
Opiekun collie to osoba pogodna i pozytywnie nastawiona do świata, innych ludzi i zwierząt
A tak serio... Gosiu, to dobra uwaga, tylko zastanawiam się, czy ją umieszczać. Myślę, że możemy sobie pozwolić na tyle zaufania, żeby założyć, że osoba chcąca adoptować psa nie chce mieć w domu krwawej jatki i oceni wcześniej poziom tolerancji swojego obecnego pupila. A i tak zostanie przepytana z reakcji swojego psa na inne psy. Jak zaczniemy wpisywać wszystkie szczegóły, to zrobi się elaborat, którego nikt nie będzie w stanie przeczytać. Nie wiem, to moja opinia, ale jeśli jesteście innego zdania, to oczywiście wpiszę takie zastrzeżenie.
Danusiu, to znaczy jak miałoby to wyglądać? Opisać dokładny przebieg kontroli? Może zamiast tego podlinkować wzór wywiadu przedadopcyjnego, w którym umieszczone są wszystkie najważniejsze pytania, jakich powinien spodziewać się chętny na adopcję?
Podstawowa zasada która powinna być: za adopcję odpowiada wolontariusz ogłaszający psa lub instytucja która wzięła odpowiedzialność prawną za psa.
W moim przypadku 90% kolaczków które ogłaszam są zabierane ze schroniska na podstawie umowy adopcyjnej i jego prawnym opiekunem jestem tylko ja. Nie wyobrażam sobie aby w takiej sytuacji ktoś próbował na mnie wymóc adpocję lub tłumaczenie dlaczego dana osoba go nie dostała. Musi to być jasno określone w zasadach, że ogłaszający adopcję odpowiada za nią. Kolejność zgłoszeń ne ma znaczenia. Resztę zasad określa umowa i jeżeli ktoś przed adopcją dostaje taką umowę i ją akceptuje wie czego się spodziewać. Wizyty poadopcyjne obowiązkowe!! Nie tylko przed ale również po adopcji należy psa pilnować.
Wysłany: Pon Kwi 07, 08 22:12
Tak Marta Myślę, że może być link, ale krótki opis też by się przydał...bo np. ja przed wizytą adopcyjną wysprzątałam dom na błysk...jak przed kontrolą sanepidu...no a przecież nie o to chodzi...i Ania z Emira się ze mnie śmiała Ale myślę, że przede wszystkim te pytania są ważne żeby sama osoba chętna do adopcji sobie je przemyślała i rozważyła
Ja bym dodała jeszcze coś takiego, że osoba adpotująca psa musi wziąć pod uwagę fakt, że pies starzeje się szybciej niż człowiek i w przyszłości może wymagać intensywnej opieki, co wiąże się również z często duzymi kosztami i wymaga czasu. Ponad to pies (tak jak człowiek) może nie przewidywalnie zachorować nawet w 'młodzieńczym' wieku, co również będzie wymagało wzmożonych nakładów finansowych, czasowych, pełnej opieki (takiej jak aplikowanie leków, zmiany opatrunków, przemywania ran i wielu innych czynności nawet nieprzyjemnych, takich jak sprzątnie mieszkania, ponieważ pies powodu np. zwykłego rozstroju żołądka, choroby, niemożnosci wyjscia na spacer, może załatwić się lub zwymiotować w domu). Jesli wyżej wymienione sytuacje spowodują u nowego własciciela natychmiastowe 'zniechęcenie' ;/ do psa, a w efekcie chęć oddania go z tego powodu do schroniska - to oczywiście dyskwalifikuje to daną osobę już na wstępie.
Czyli krótko pisząc - JEŚLI OCZEKUJESZ OD PSA, ŻE BęDZIE ZAWSZE ZDROWY I TWOJA MIŁOŚć I PRZYWI!ZANIE DO NIEGO PRZESTAN! ISTNIEć W MOMENCIE POCZ!TKU JAKIEJKOLWIEK CHOROBY, TO NIE PODEJMUJ SIę ADPOCJI !
Myślę, że to bardzo ważny punkt - pełna świadomość przy zakupie/adpocji to podstawowa sprawa i przez to, że niestety wielu osobom tej swiadomości brakuje, dzieje się to co się dzieje - czyli mnóstwo psów ląduje w schroniskach, ponieważ przestały być 'wygodne' dla włascicieli...
To oczywiste, choć faktycznie - nie dla wszystkich...
Ja osobiście zawsze poruszam tę kwestię w czasie wizyty przedadopcyjnej, wypytuję o ostatni okres życia poprzedniego psa, słucham na co chorował i jaką miał opiekę, no i wsłuchuję się w ton, jakim się o tym opowiada. Zresztą jest to wpisane w umowę adopcyjną, którą każdy czyta przed adopcją.
W zasadach nie wszystko jest wpisane, bo chodziło przede wszystkim o uświadomienie chętnym - czego moga się spodziewać i jakie są zasady wyboru domu i uniknięcie takich nieprzyjemnych sytuacji, jakie miały miejsce na forum. Ale oczywiście - dodam do 1. postu
dokładnie - dla nas oczywiste, dla wielu ludzi niestety nie..wiele razy z przykrością obserwowałam przedmiotowe podejście do psa---> zabawka dla rozpieszczonego dzieciaka albo innego rodzaju kaprys...zaczął chorować - zaczęły się 'schody'..ludzie często traktują psy jak maskotki, zapominając,że to żywe stworzenie, które potrzebuje naszej pełnej opieki i jesteśmy z nim na dobre i na złe..
_________________ Mago - Polcio - [*] tęsknię...
Warzywna
Wysłany: Sro Mar 10, 10 21:19
czesto na dogomani spotykam sie, z szokująca sytuacją, tzn ktos adoptuje zwierze i nagle orientuje sie , ze nie ma aksy na jego utrzymanie na leczenie i inne potrzeby...to jest jakas paranoja. Wartoz wrócić na to uwagę oddając jakiegokolwiek psa do adopcji. Pozdrawiam